Hyppää sisältöön
Vantaan kaupungin BEAM S 12000, pesevä imulakaisuauto ”PIMU” puhdistamassa katua tutkimuksen yhteydessä keväällä 2020 Tikkurilantiellä, Vantaan Piispankylässä. © Sami Kulovuori / SYKE

Katupölyn torjuminen on yksi kaupunkien ilmansuojelun merkittävimmistä haasteista (syke.fi)

Tiedote 14.5.2021 Suomen ympäristökeskus SYKE
Kaupunkilaiset kärsivät huonosta ilmanlaadusta erityisesti keväisin, kun katupölyä esiintyy hengitysilmassa korkeina pitoisuuksina. Keväiset katupölykaudet syntyvät, kun katuympäristöön talven aikana varastoitunut pöly vapautuu ilmaan suurina määrinä sääolosuhteiden ollessa sopivat. Katupölyn määrää voidaan vähentää vaikuttamalla pölyn syntymekanismeihin sekä tehokkaalla puhdistamisella.

Kerro näkemyksesi ja anna palautetta

Luonnon virkistyskäytön strategia tuo luonnossa liikkumisen hyödyt suomalaisten tietoon – kansalaisilta pyydetään ehdotuksia ja kommentteja

Ympäristöministeriö pyytää kansalaisilta evästystä kansallisen luonnon virkistyskäytön strategian laadintaan. Voit lähettää kommentteja 31.5.2021 saakka Otakantaa.fi:ssä. Kyselyssä voit tehdä myös omia ehdotuksia.

Kysyttyä nyt

Valkoposkihanhia pellolla.
© Ilkka Sammalkorpi

Tietopaketti rauhoitetusta valkoposkihanhesta

Valkoposkihanhien muuttoreitti on viime vuosina osin muuttunut, ja niitä pysähtyy nykyisin lepäämään suuria määriä erityisesti Pohjois- ja Etelä-Karjalan pelloille. Valkoposkihanhet ovat myös aiheuttaneet merkittäviä tuhoja viljelysmailla. Vahinkojen ja haittojen vähentäminen edellyttää monipuolisia ratkaisuja, kuten lintujen karkottamista poikkeusperusteisesti ja niille soveltuvia ruokailupaikoja, joille karkotetut linnut voivat siirtyä. Jos vahinkoja ei voida ehkäistä karkottamalla, korvataan vahinkoja. Lue lisää valkoposkihanhesta ja mitä voit tehdä viljelyvahinkojen ehkäisemiseksi.

Vesi- ja tulvatilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lämpöaalto kasvattaa nopeasti Lapin jokien virtaamia (15.5.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Kutsumaton vieras -kampanja

Kutsumaton vieras -kampanjan espanjansiruetana, piirros.

Kutsumaton vieras -kampanja kannustaa erityisesti kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja elinympäristöistään. Tutustu tarkemmin lähiympäristösi haitallisiin vieraslajeihin ja ilmoita vieraslajihavainnosta osoitteessa vieraslajit.fi.

Rakentamisen päästötietokanta

Rakentamisen päästötietokanta CO2data.fi tarjoaa puolueetonta tietoa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista kuten hiilijalan- ja kädenjäljestä, materiaalitehokkuudesta sekä kierrätettävyydestä.

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Uusia julkaisuja

SYKE Policy Brief: Kestävä tulevaisuus rakennetaan kunnissa (issuu.com)
Tulevaisuuden elinvoimainen kunta on kestävyysmurroksen edelläkävijä. Hiilineutraalius, kiertotalous ja luontokadon pysäyttäminen on nivottava kunnan maankäytön suunnitteluun ja kaikkeen toimintaan. Arjen kestävät valinnat on tehtävä kuntalaisille helpoiksi.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.