Hyppää sisältöön

Sotkamon Naapurivaaran maisemaa.

Sotkamon Naapurinvaaraan Suomen viides maisemanhoitoalue

Tiedote 1.12.2020 Ympäristöministeriö ja Kainuun ELY-keskus
Ympäristöministeriö on perustanut maisemanhoitoalueen Sotkamon Naapurinvaaran. Naapurinvaaran maisemanhoitoalue luo edellytyksiä alueen luonnon- ja kulttuurimaiseman kauneuden, historiallisten ominaispiirteiden ja niihin liittyvien arvojen säilyttämiseksi ja hoitamiseksi. Maisemanhoitoalue perustettiin luonnonsuojelulain nojalla.

Rannan ruoppaus

Suunnitteletko rannan ruoppausta?

Ruoppausta
© Kuva Sami Moilanen

Jos suunnittelet tulevalle talvelle tai keväälle rannan ruoppaustöitä, muistathan tehdä ilmoituksen ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle. Ilmoitus tulee tehdä vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloittamista. Ruopata voi pääsääntöisesti 1.9. - 31.5. välisenä aikana. Ruoppaus saattaa vaatia myös aluehallintoviraston lupaa. Ohjeita ja linkin sähköiseen lomakkeeseen löydät Rannan ruoppaus -sivulta.

Avustukset

Ympäristöministeriö myöntää avustusta kuntien ilmastohankkeille (ym.fi). Avustushaku on auki 1.12.2020–5.2.2021.

Avustus öljylämmityksen vaihtajille on ollut menestys – lisärahaa esitetty ensi vuoden budjettiin, tarjolla myös muita tukia (ym.fi) (tiedote 1.12.2020)

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi (ely-keskus.fi). Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmityksen korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.

Korvaus rauhoitettujen lajien vuonna 2020 aiheuttamista vahingoista (ym.fi). Korvaushakemukset jätettävä viimeistään 31.12.2020 mennessä.

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

AdobeStock_244435877_peltoobervatorio556px

Pelto-observatorio havainnollistaa hiilen sidontaa viljelymaihin

3.12.2020
Viljelymaiden hiilensidontaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä voi seurata reaaliaikaisesti uudesta Pelto-observatoriosta. Hiilidioksidin poistaminen ilmakehästä ja hiilen sitominen maaperään on tärkeä keino hillitä ilmastonmuutosta ja edetä kohti tavoitteita hiilineutraaliudesta. Hiiltä sitovien viljelymenetelmien yleistyminen ja hiiliyksiköiden hyödyntäminen yhteiskunnassa edellyttää edullisten ilmastovaikutusten ja muiden hyötyjen todentamista.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Ilmoittautuminen ARA-päivään 2021 on käynnissä

3.12.2020
Perinteinen ARA-päivä pidetään 21.1.2021 verkkolähetyksenä. Ajankohtaista asuntopolitiikasta meiltä ja maailmalta, Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinto sekä ARA-studiossa kuntien roolista asumisessa. Ilmoittaudu mukaan!
Lisää ARAn ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Järvien pinnat korkealla (Tulvakeskus 3.12.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Kerro mielipiteesi ja anna palautetta

Askarruttaako mökkijärvesi tulevaisuus? Huolestuttavatko lisääntyvät tulvavahingot? Mietitkö, mitä Itämeren hyväksi tehdään juuri nyt? Ehdotukset vesienhoitosuunnitelmiksi ja tulvariskien hallintasuunnitelmiksi vuosille 2022–2027 ovat valmistuneet ja voit antaa niistä palautetta 2.11.2020–14.5.2021. Lue lisää Vaikuta vesiin -sivulta.

Uusia julkaisuja

Luonnon kirjo -uutiskirje
Uusimmassa Luonnon kirjossa 4/2020 kerrotaan mm. Luontokunnat-verkoston perustemisesta, miten Helmi-ohjelmassa kunnostetaan ja kartoitetaan soita. Myös perinneympäristöjä kartoitetaan ja tuetaan kuntien lumo-työtä. Vinkkaa Paras luontoteko 2020 ja tutustu millaista luonnonkirjoa kasvatukseen -materiaalia julkaistaan joulukuussa.

Uusia verkkosivustoja

Itämeri.fi on meritiedon aarreaitta

itämeri.fin tunnus.

Itämeri.fi on uusi suomalaisen meritiedon kokoava sivusto, jossa voi tutustua muun muassa meren erilaisiin vapaa-ajankohteisiin, Itämeren luontoon ja sen muutoksiin, merentutkimuksen eri osa-alueisiin sekä Itämeren yhteiskunnallisiin kytköksiin.

Vesi.fi tarjoaa ajankohtaista ja ajantasaista vesitietoa

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.