Hyppää sisältöön

vaikuta ymparisto.fi:n kehittämiseen

Osallistu ymparisto.fi:n kehittämiseen vastaamalla kyselyyn!

Ymparisto.fi-palvelu uudistetaan ja nyt sinulla on mahdollisuus auttaa meitä kehittämään palvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn. Haluamme selvittää palvelun käyttöä ja siihen liittyviä haasteita sekä toiveitanne. Vastaamiseen menee aikaa muutama minuutti. Kyselyn lopussa voit ilmoittautua tutkimusyrityksen toteuttamaan käyttäjähaastatteluun. Haastattelut tekevä tutkimusyritys tarjoaa palkkioksi 50 euron lahjakortin.

Kutua tarkkailevia otsalampun valossa pimeässä illassa.
Taimenten kutua tarkkailtiin pimeässä vuonna 2019. Tänä vuonna purojen varsilla on syytä pitää huolta turvaväleistä ja käyttää kasvomaskia. © Miikka Pulliainen

Tarkkaile taimenten kutua viikonloppuna – lauantaina vietetään kansainvälistä vaelluskalapäivää

Uutinen 22.10.2020 Suomen ympäristökeskus SYKE
Lauantaina 24.10.2020 vietetään kansainvälistä vaelluskalapäivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vapaana virtaavien jokien ja vaelluskalojen tärkeydestä. Samalla kannustetaan kaikkia jännittävälle seurantaretkelle lähiluontoon. Taimenten kutua pääkaupunkiseudun puroilla on mahdollista seurata myös suorina lähetyksinä 23.–24.10. Vaelluskala ry:n Facebook-sivulla.

Liejutaskurapu kädellä.
Liejutaskurapu Rhithropanopeus harrisii. © Katriina Könönen

Liejutaskurapu ja muut Itämeren vieraslajit levittäytyneet edelleen

Tiedote 23.10.2020 Suomen ympäristökeskus
Vuonna 2009 Suomen rannikolle ilmaantunut, taskurapuihin kuuluva pienikokoinen liejutaskurapu jatkaa levittäytymistään. Alun perin Naantalin vesiltä alkanut vieraslajin invaasio ulottuu laajalti Saaristomerelle, jossa kanta on runsain. Liejutaskuravun levinneisyys idän suuntaan pysyi vuosikymmenen ajan Saaristomerellä, mutta tänä kesänä havaintoja on alkanut tulla idempää Hankoniemeltä asti. Ravut ovat levinneet myös Pohjanlahdella, jossa pohjoisimmat havainnot ovat Rauman seudulta, ja lisäksi laji elää myös Ahvenanmaan vesillä. Tutkijat Katriina Könönen ja Maiju Lehtiniemi SYKEstä muistuttavat, ettei taskurapuja saa siirtää alueelta toiselle ja että havaitut yksilöt tulisi poistaa merestä.

Avustukset

Virtaa vesistökunnostukseen – vesistökunnostuksen rahoitushaku (ym.fi)

Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta voi hakea rahoitusta hankkeille, joilla parannetaan vesien ja vesiympäristön tilaa sekä vahvistetaan vesistökunnostajien yhteistyötä. Rahoitusta on tarjolla 4 miljoonaa euroa. Hakuaika 15.10.–30.11.2020.

Ympäristökasvatuksen hankeavustukset (ely-keskus.fi)

Ympäristöhaasteiden ratkaisemiseen tähtäävälle, hankemuotoiselle toiminnalle voi hakea avustusta ELY-keskuksesta. Avustukset on tarkoitettu alueellisesti tai valtakunnallisesti merkittäville ympäristökasvatuksen ja -valistuksen kokeilu- ja kehittämishankkeille. Hakuaika 15.10.–30.11.2020.

Rahoitusta haitallisten vieraslajien torjuntaan (ely-keskus.fi)

Ovatko haitalliset vieraslajit vallanneet kiinteistösi? Tarvitaanko lähiympäristössäsi vieraslajien torjuntaa? Onko sinulla mielessä vieraslajihanke, mutta kumppanit ja rahoitus uupuvat? Avustusta voi hakea Kainuun ELY-keskuksesta. Hakuaika 15.10.–30.11.2020.

Öljyjätteiden keräykseen, kuljetukseen ja varastointiin liittyvät valtionavustukset (ym.fi)

Ympäristöministeriö myöntää öljyjätteiden keräykseen, kuljetukseen ja varastointiin liittyviä valtionavustuksia. Avustuksen hakuaika on 8.10.–9.11.2020.

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi (ely-keskus.fi)

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmityksen korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.

Korvaus rauhoitettujen lajien vuonna 2020 aiheuttamista vahingoista (ym.fi)

Korvaushakemukset luonnonsuojelulailla rauhoitettujen eläinten vuonna 2020 aiheuttamista vahingoista on jätettävä viimeistään 31.12.2020 mennessä.

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Tarkkaile taimenten kutua viikonloppuna - lauantaina vietetään kansainvälistä vaelluskalapäivää

22.10.2020
Lauantaina 24.10.2020 vietetään kansainvälistä vaellus kalapäivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vapaana virtaavien jokien ja vaelluskalojen tärkeydestä sekä kannustaa kaikkia jännittävälle seurantaretkelle lähiluontoon. Taimenten kutua pääkaupunkiseudun puroilla on mahdollista seurata myös suorina lähetyksinä 23.-24.10. Vaelluskala ry:n Facebook-sivulla.
Lisää Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Energia-avustusten käsittely on ruuhkautunut

13.10.2020
ARAan on tullut odotettua huomattavasti suurempi määrä energia-avustushakemuksia, joten avustusten käsittely on ruuhkautunut. Kesäkuussa hakemuksia saapui erityisen paljon. Avustuspäätöksen saamiseen voi mennä arviolta kuusi kuukautta.
Lisää ARAn ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Lähipäivien sateet nostavat jokien vedenkorkeuksia (Tulvakeskus 21.10.)
Pintavedet lähellä ajankohdan keskimääräistä lämpötilaa (18.9.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Ymparisto.fissä katkenneita linkkejä

Ympäristöministeriön verkkosivusto siirtyi uuteen julkaisujärjestelmään 23.9.2020.

Muutos vaikuttaa Ymparisto.fi:hin, mm. katkenneita linkkejä korjataan parhaillaan.

Uusia julkaisuja

 

Meriseurannan tiekartta – SYKEn ylläpitämien ja koordinoimien meren tilaseurantojen nykytila ja kehittäminen (Helda)

Raportissa kuvataan nykyiset SYKEn ylläpitämät ja koordinoimat meren kuormitus- ja tilaseurannat ja esitetään tavoitteita seurantojen kehittämiselle ja seurantatiedon käytön tehostamiselle vuoteen 2026 mennessä.

Uusia verkkosivustoja

Itämeri.fi on meritiedon aarreaitta

itämeri.fin tunnus.

Itämeri.fi on uusi suomalaisen meritiedon kokoava sivusto, jossa voi tutustua muun muassa meren erilaisiin vapaa-ajankohteisiin, Itämeren luontoon ja sen muutoksiin, merentutkimuksen eri osa-alueisiin sekä Itämeren yhteiskunnallisiin kytköksiin.

Vesi.fi tarjoaa ajankohtaista ja ajantasaista vesitietoa

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.